Hinnat ALV 0% B2B-hinnat ja tarjoukset kirjautumalla

SMA ja RP-SMA liitin - Mikä on näiden ero?

SMA-liitin


Mikä on SMA-liitin? 
SMA joka tulee sanoista SubMiniature version A kehitettiin 60-luvulla 50 Ohm koaksiaalikaapeleille, ja alun perin taajuusalueeksi 0 GHz:stä aina 12GHz asti. Nykyään käyttöalue on jopa 26GHz:iin. Eli käyttökohteet on varsin laajat, muun muassa käytetään radiolähettimissä, matkapuhelin järjestelmissä, WIFI-verkoissa sekä myös radioastronomiassa. 

SMA-uros liittimellä on sisäkierre ja keskipinni. Sisämitta noin 5,5mm. Kiristysmutteri 5/16 tuumaa eli noin 7.9mm. 
SMA-naaras liittimellä on ulkokierre ja ilman keskipinniä. Ulkomitta noin 6mm. 

Monessa radioteknisessä laitteessa missä käytetään ulkoisia antenneja on SMA-liitin ehkä se suosituin. Tämä pienikokoinen mutta erittäin monipuolinen ja luotettava RF-liitin on varsinkin mobiililaajakaista reitittimissä laajasti käytössä. Kaikissa Teltonikan mobiilireitittimissä on SMA-naaras liitin vakiona mobiiliyhteyksiin.  

SMA-Uros

Sisäkierre ja sisäpinnillä

SMA-Naaras

Ulkokierre ja ilman sisäpinniä


SMA-RP-liitin

SMA-RP (joskus myös RPSMA) tulee sanoista REVERSE POLARITY SMA eli käänteinen polariteetti. Liitin on muutoin sama kuin normaali SMA-liitin mutta vaihtaa liitännän sukupuolen. Termi käänteinen polariteetti viittaa siis tässä vain liittimen sukupuoleen, ei signaalin napaisuuteen. 

Aikoinaan FCC (Yhdysvaltain telehallintovirasto) laati määräyksen '47 CFR 15.203' joka saneli että jos käytössä säteilijää, laitevalmistaja ei saa käyttää muita kuin laitteen kanssa toimitettavia antenneja. WiFi-laitevalmistajat kehitti tästä syystä SMA-RP liittimen varmistakseen että muita antenneja ei voi käyttää, täyttäen FCC määräyksen.

SMA-UROS-RP-liittimellä on samat ulkoiset mitat ja sisäkierre kuin normaalissa SMA-uros liittimessä, mutta ilman keskipinniä.
SMA-NAARAS-RP
-liittimellä on samat ulkoiset mitat ja kierteet kuin normaalissa SMA-naaras liittimessä, mutta keskipinni löytyy.

SMA-Uros-RP

Sisäkierre ja ilman sisäpinniä

SMA-Naaras-RP

Ulkokierre ja sisäpinnillä


Muutama esimerkki SMA-liittimestä eri versioin verkkokaupastamme
Tunnisteet
Digitaaliset AV-signaalit